Mijn ervaring met OutSystems

Artboard 1.jpg

Cloud Computing is hip. IaaS services zoals Microsoft Azure en Google Cloud zijn mateloos populair. Eigen servers kopen en hosten wordt hiermee verleden tijd. OutSystems abstraheert nog verder en bouwde een PaaS (Platform as a Service) waarmee je met weinig code cross-platform applicaties ontwikkelt.

Is OutSystems geschikt voor jouw organisatie en wat kan het voor jou betekenen?

Waar komt het succes vandaan

OutSystems is van oorsprong een Portugees bedrijf maar heeft al veel naamsbekendheid verworven met vestigingen in 33 landen en het hoofdkantoor in de Verenigde Staten.

De service biedt de mogelijkheid om in korte tijd een web applicatie te realiseren. Dit maakt de applicatie uitermate geschikt voor prototyping of organisaties met een beperkt aantal developers. Hoe maakt OutSystems dit mogelijk?

Het doet dit door tijdvretende programmeertaken te elimineren. Kennis van programmeren is vrijwel onnodig doordat de code gegenereerd wordt aan de hand van de widget die jij bij elkaar sleept en klikt. OutSystems biedt tevens de mogelijkheid eigen widgets te programmeren en te downloaden van anderen.

De opmaak van je applicatie kan met CSS bewerkt worden. Mocht je ergens niet uitkomen, dan heeft OutSystems uitgebreide documentatie online staan. Daarnaast bieden ze geavanceerde cursussen. Heeft OutSystems ook nadelen?

Mijn Eigen ervaring

Het is waar. Met OutSystems ontwikkel je binnen no-time een web- en mobile-applicatie… Wanneer je het simpel houdt. Problemen duiken op zodra je afwijkt van de standaard.

Zo zit je bijvoorbeeld vrijwel vast aan een REST back-end. In mijn geval werkte ik met services die data versturen met behulp van GRPC (Google’s Remote Procedure Calls). Om bij die data te komen moest ik eigen plug-ins schrijven en dat ging niet zonder slag of stoot.

Ten tweede blijkt het zo te zijn OutSystems slechts een enkele instantie aanmaakt van een extensie waardoor alle calls naar die instantie synchroon verlopen. Jouw klanten zullen bij drukte dus langer moeten wachten.

Ten slotte is gecompliceerde business logic heel lastig te implementeren en als dat wel lukt, dan is dat vaak slecht geoptimaliseerd. Dit resulteert opnieuw in langere laadtijden van pagina’s.

Is OutSystems voor jou

OutSystems is geschikt voor de persoon die snel een web- en mobile-applicatie met simpele business logic wil realiseren. De ontwikkeling van een complexere applicatie wordt een hele opgave. Ik adviseer OutSystems te gebruiken bij prototyping en de ontwikkeling van een eenvoudige applicatie.

Mocht je geïnteresseerd zijn in OutSystems dan hebben ze een gratis persoonlijke licentie waarmee je bijna alle functionaliteit kan gebruiken. Op die manier betaal je enkel zodra de applicatie in gebruik genomen wordt.

Heb je nog verder vragen? Neem gratis contact met mij op en ontvang persoonlijk advies.